Greenpeace voert actie tegen nieuwe Europese visquota

© afp

Vijfentwintig activisten van Greenpeace hebben vandaag actie gevoerd voor het Justus Lipsiusgebouw in Brussel, waar de EU-ministers onderhandelen over de visquota voor 2011. Een 25 meter groot model van een destructieve 'fishing trawler', een industriŽle boot voor visserij met trechtervormig net, wordt er symbolisch tot schroot herleid.

Voor de zetel van de Raad van de Europese Unie hebben de activisten een model van een "fishing trawler" gebouwd uit stof, rubber en metaal van 25 meter lang, 11,5 meter hoog en 5 meter breed. "EU ministers: scrap overfishing", luidt de slogan voor de vergaderende EU-ministers voor Visserij. Greenpeace vindt dat de EU-ministers zich vooral laten leiden door lobbyisten en niet door wetenschappers bij het bepalen van de visquota.
 
"Straks komen enkele EU-ministers naar buiten. Dit gigantisch model van zo'n fishing trawler zullen we symbolisch tot schroot herleiden. De meest destructieve visserijschepen zijn dikwijls groter dan een voetbalveld en kunnen ganse ecosystemen vernietigen als ze hun netten ophalen. Ze zijn ook een bedreiging voor de kleine vissers die 75 procent vertegenwoordigen. Op zo'n grote industriŽle visboot werken nauwelijks acht mensen", aldus EU-communicatiemanager Mark Breddy van Greenpeace.
 
Zowat 88 procent van de Europese wateren is overbevist. Verwacht wordt dat de visquota voor 2011 opnieuw hoger zullen zijn dan wat wetenschappers aanbevelen. Greenpeace pleit ervoor dat Europa er eerst voor zorgt dat vispopulaties zich opnieuw kunnen herstellen in gezonde zeeŽn om de werkgelegenheid op lange termijn te verzekeren. (belga/sps)
© ap
© epa